Greenloans Leningen Voor Zonnepanelen

Update: Voor onderstaande berekening is uitgegaan van de gegevens op de Greenloans website, de aangegeven maandlasten zijn bruto, het rente deel is aftrekbaar, net als de hypotheek rente. Voor de lening wordt een normale BKR toets gedaan. Nadere informatie over de verwachtte kosten ontwikkeling volgt nog.

De ABN AMRO verstrekt leningen aan particulieren, zogenaamde Greenloans. Mensen kunnen hiermee zonnepanelen kopen. Op de website kunt u kijken wat dat betekent.

Rekenvoorbeeld 

Voor een installatie van 2960 kW piek kunt u terecht bij zonnepanelen.nl. We zeggen niet dat dat het voordeligst is, maar stel dat u dat doet dan heeft u een installatie van ongeveer 6379,- Euro (zelf installeren en aansluiten). Greenloans begint bij 5.000 Euro, vandaar de grote installatie.

Dit bedrag (6379,- Euro) leent u voor 51,66 euro/maand, over 15 jaar met een rente van 5,5% die ABN AMRO voordelig vindt. De Euribor rente is momenteel 2,099 voor 12 maanden, dat is de rente die banken voor leningen betalen. Voor langere looptijden komt daar een paar procent bovenop, in dit geval 3,5% en als u vroeger aflost nog 1%. 

De opbrengst van uw installatie is (gerekend met het nederlands gemiddelde van 850 kWh/kWp) 2516 kWh per jaar, onder de limiet van 5000. Hiervoor krijgt u ongeveer 20 ct/KWh, dus 41,99 Euro opbrengst per maand.

Een huishouden gebruikt gemiddeld 3400 kWh/Jaar of 283 kWh per maand en betaald dus ongeveer 56,- Euro per maand. Daar gaat 41,99 Euro vanaf en komt 51,61 euro bij, wat resulteerd in kosten van 66,30 Euro totale kosten per maand

Stijging electriciteits en gas prijzen in de afgelopen 10 jaar, ongeveer 10% op jaarbases tov 2000. Bron.

Met gezamelijk inkopen zouden de kosten van de installatie wel te drukken zijn, ongeveer .50 ct per Wp kan momeenteel vanwege de zwakke dollar en dalende paneel prijzen. Daarbij zullen de prijzen van electriciteit stijgen, simpelweg omdat er inflatie wordt opgewekt in de Eurozone, omdat gas duurder wordt en omdat kolen duurder worden. Dat kan betekenen dat bij een stijging van de energie prijzen van 16% U evenveel betaalt als voorheen.

Dat is afgaand op bovenstaand grafiek na 2 jaar tijd. De 180,- Euro die u in de eerste twee jaar meer uitgeeft krijgt u in het daarop volgende jaar terug. Daarna heeft u nog 12 jaar voordeel. Het meenemen van de rente aftrek kan de termijn tot break even nog verkorten.

Leave a Reply