To our Podcasts

Duurzaam Asielbeleid

English version here. Eerder schreven we over hoe men door hernieuwbare energie te gebruiken anders kan om gaan met vluchtelingen uit Africa, roboeconomisch zogezegd.

Er is een video van een somalische vluchteling in Nederland die viraal is gegaan, zie hieronder:

Ze legt uit dat haar familie na ontslag van haar vader na 20 jaar werken uit Saudi Arabie werd gezet, en zo min of meer staateloos werd. Hier zou de video al moeten zijn gestopt, want welk land geeft iemand geen enkele bescherming na 20 jaar nut van hem/haar te hebben gehad? Dat is zeer associaal gedrag. Saudi Arabie heeft 12 inwoners per vierkante kilometer, vergelijk met Nederland met 407 inwoners per vierkante kilometer, dus 33 keer zoveel. Saudi Arabie heeft per vierkante meter bijna twee keer de zonneenergie ivm Nederland, wat betekent dat het twee keer de landbouw productie zou kunnen halen tbv de bevolking.

De kaart van Nederland

Bovendien is Saudi Arabie veel groter dan Nederland, dus de totale capaciteit voor bevoling is op zijn minst 60 keer zo groot. Toch gooit dit land iemand die 20 jaar aan de welvaart heeft bijgedragen er zomaar uit. Inclusief vrouw en kinderen.

Bovenstaand roboeconomische overwegingen hoor je zelden, en dat is omdat we in een fossiele economie leven, een waarin Saudi Arabie de brandstof levert en wij deze consumeren. Daarom is kritiek op Saudi Arabie lastig, zie ons koningshuis. Vaak lopen de relaties voor fossiel via royalty omdat deze groep mensen iets te verliezen heeft, zie ook bv. het komende koningklijk besluit in Spanje om de belangen van de gasindustrie voorang te verlenen over die van de individuele zonnepaneel bezitter. Daarover meldden we eerder ook al.

Met bestaande technieken zou Saudi Arabie de somalische familie zonder moeite hebben kunnen onderhouden. Het land kiest ervoor mensen als slaven te behandelen. Daarmee begint het probleem.

In de video vertelt Ilhaam Awees dat ze eerst in Jemen terecht kwam. Daar kon ze studeren, maar haar vader overleed en kreeg in eerste instantie geen medische zorg. Dat laatste zou in Nederland niet gebeuren, maar dat is een verworvenheid van onze fossiele economie. De kosten van medische zorg zouden ook verlaagd kunnen worden door het aanpakken van patent misbruik, door gebruik van hernieuwbare energie in de hele productie keten van medische hulpmiddelen. Ze had in Jemen kunnen blijven lijkt ons, maar dat heeft ze niet gedaan.”Omstandigheden brachten haar in Nederland”. Van de 240+ landen in de wereld kwam ze naar ons land. Wie heeft daar aan verdient?

Het gaat er hier niet om dat we tegen immigranten zijn. Maar wel om de perceptie dat Nederland iets fout doet die uit de video spreekt. Ik alle landen tussen Jemen en Nederland hat Ilhaam kunnen (proberen) te blijven. Maar dat deed ze niet. Hier in Nederland mag ze niet blijven, want ze is economisch vluchteling, dat is wel duidelijk, en er zijn ook politieke vluchtelingen die vermoord worden als ze geen asiel vinden, en die gaan logischerwijs voor. Dat ze in Nederland asiel aanvraagt is haar keuze, ze kan het ook elders doen. Dat Nederland haar assiel zou kunnen verlenen is ook helder, maar Nederland heeft wat dat betreft kennelijk quota en dat is ook weer niet onterecht te noemen gezien hoe dichtbevolkt ons land al is. Dit is geen eigen volk eerst argument, maar strikt kijken naar de draagkracht van een stuk land.

Woestijnen kunnen prima voedsel voortbrengen

Nu is ze dakloos in Nederland. Dat laat zien dat ze weinig steun krijgt uit de moslim gemeenschap of die van Somalie in Nederland. Ze zal wel steun krijgen van hulp organisaties maar daar kunnen wij hier weinig aan toevoegen, behalve dat deze organisaties door zelf organisch te boeren en hernieuwbare energie te gebruiken zelfs in Nederland veel kosten zouden kunnen reduceren.

Voor ons telt hier dat in een fossiel gedomineerde wereld, waar banken landprijzen zo hoog mogelijk maken en elk aspect van ons leven een prijskaartje krijgt, het gebruik van natuurlijke hulpbronnen lastig is. In Saudi Arabie waar men naast zeer onvriendelijk ook door de eigen olie export niet snel van de eigen zonnepotentieel gebruik zou maken (ja in 2050, whatever), zou ze prima kunnen leven zonder iemand tot last te zijn, Saudie Arabie zou een grote oase kunnen zijn door toepassing van de beschikbare zonneenergie.


Vluchtelingen arriveren op Kos

In alle tussenliggende landen zijn de politieke en economische omstandigheden zo dat de regeringen hebben besloten om asielzoekers minder snel te verwelkomen, of men heeft al zware vluchtelingen druk en moet de echte vluchtelingen voorrang verlenen, zie momenteel Kos en Italie. Men zou Nederland ontlasten (ook al gaat het om economische vluchtelingen) door net als we voorstelden in Africa ook in Europa langs de vlucht routes roboeconomische groeizones te creeren, door het neerzetten van een zonnepark in combinatie met een fabriek of boerderij, waar vluchtelingen kunnen werken en zich nuttig maken en de locale economie zo stimuleren zonder deze te belasten. Met zonne en wind energie kan dat op veel plaatsen, zeker bv. in Griekenland.  Een investering in roboeconomische enclaves zal zich terugbetalen terwijl fossiel krediet in Nederland uitgeven aan het huisvesten van deze asielzoekers dat niet zal doen.

We zijn niet in staat of bereid de natuurlijke hulpbronnen te benutten als dit botst met de belangen van fossiel/bankaire economische systeem waarin schaarste noodzakelijk is. Er is echter extreme overvloed als we wel gebruik maken van de zon, wind en het land en daar had voor Ilhaam in Saudi Arabie al de hemel open kunnen gaan, en lijkt het ons dat we langs de vluchtelingenen routes richting Europa haltes zouden kunnen ontwikkelen waar de relatie tussen de draagkracht van het land en de levens die zich ermee voeden weer wordt erkend en de balans hersteld.

Roboeconmische oplossingen gaan uit van gebruik van hernieuwbare energie en robotica ter herstel van de ecologie en het mogelijk maken van economische activteit. Dit maakt dat economische en ecologie herstellende activiteit overal kan plaatsvinden waar genoeg solar, wind of geothermal energie is, en dat is overal. Extraeconomische activiteit is activiteit die geen enkele relatie heeft met het internationaal financieel systeem, geen schulden en ook geen handel hiermee drijft. Dit kan in veel gevallen helpen om activiteiten die goed zijn voor de ecologie te beschermen tegen plundering door het financieel systeem/banken, dat zich richt op het genereren van fossiele consumptie tbv eigen cashflow.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/1/8/greencheck.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399