UN vs. GOP

De VN meldt dat investeren in duurzame energie banen zal scheppen. Aan de andere kant van de Atlantische oceaan staan de ‘Republikeinen’ op kortingen op het budget die juist ten koste gaan aan groene banen. Dat laatste vooral omdat Bush belastingen voor hogere inkomensgroepen heeft afgeschaft zonder na te denken hoe het land moet functioneren zonder die belastingen. 

Aanval op de EPA

De GOP in de VS is bezig met een structurele aanval op het milieu agentschap, met name omdat dit opdracht heeft emissie regels op te stellen voor de kolen en gas centrales en de industrie in het algemeen.

 "In addition to proposing deep
cuts in EPA spending
, the continuing resolution could include a
provision to hamstring EPA’s power to regulate emissions from power
plants, factories and other sources."

De emissies zijn niet alleen slecht voor de CO2 concentratie, maar veroorzaken longaandoeningen en brengen permanente schade toe aan het ecosysteem.


Nederland heeft gemiddeld 850 volle zonuren, zonnepanelen leveren 15%, zonnecollectoren 50%,
waarom wordt zonnewarmte dan niet veel sterker gepromoot? Ah, ohja: niet belast, gas wel.

Het licht is aan in California

Een van de staten die wel brood ziet in groene banen is California. Daar draaien al sinds eind 80er jaren parabolische trog centrales van Luz Solar Partners Ltd. Het is een staat met water problemen maar ook met genoeg natuurlijke bronnen en land om daar wat aan te doen.

"While we grapple with the state’s immediate fiscal crisis, we also need
to take concrete steps to stimulate California’s economy, create more
jobs for Californians and prepare today’s students for tomorrow’s
high-demand careers,” said Steinberg. “This initiative also moves us
forward as an even stronger partner with President Obama’s national
agenda to invest in America’s clean energy research and technology
sectors." (bron)

De fiscale problemen worden overigens veroorzaakt door Wall street. Californie is net ontsnapt aan een ex-Goldman Sachs gouverneur Meg Whitman. Het voorstel van Steinberg en Pérez stelt o.a. normen aan energie producenten:

– 33% groene energie

– Stroomlijning van de vergunning voor terreinen (recent werd een mega project afgeblazen omwille van een woestijnschildpad, vaak zijn de vakbonden de partij die meer geld willen of tegenwerken)

– Een opleidings traject voor mensen die de installatie gaan bouwen

– Een krediet faciliteit op basis van belasting reserves voor efficientie maatregelen (olv. Nancy Skinner). Banken doen meestal nog alsof ze het rendement van een zonnepaneel niet kunnen berekenen.

Obama zou eigenlijk een nieuwe regering moeten starten in Californie. Dan was hij in een keer af van de suicidale hebzucht die het GOP in Washington en Wallstreet laten meedingen in het bestuur. Dan zou de VN de VS misschien weer in de ogen kunnen kijken en zou de energie die nu wordt verspild door de ‘Trans Atlantische Polarisatie’ ook bespaard worden.

Leave a Reply