De “Het valt wel mee” delusie

Mensen met het Syndroom van Anton zijn blind, maar zullen bij hoog en bij laag beweren dat ze kunnen zien. Zo zitten de hersens in elkaar, ze zijn onbetrouwbaar want ze hebben geen enkel intern referentiekader. Als ze goed functioneren zijn we blij, maar meestal laten ze ons dingen doen die we niet zouden doen, dingen geloven die nergens op slaan en dingen verkondigen waar geen grond voor is. De test is de praktijk en deze maakt gelukkig korte metten met illusies, en zorgt ervoor dat mensen die betrouwbaar in elkaar zitten en actief genoeg zijn beschikken over gezond verstand.

Zie ook de “No Way Out Propaganda”

De media gooit roet in het eten als het om de kwaliteit van onze overtuigingen gaat. We staan bloot aan allerlei fantasieen die zo worden weergegeven dat  ze niet van de werkelijkheid zijn te onderscheiden. We worden on onze zoektocht naar waardevolle kennis steevast volgestouwd met informatie die alleen bedoeld is om ons bepaalde voor anderen winstgevende dingen te laten doen. Zelfs als onze kennis van hoge kwaliteit was (dwz niet in strijd met de praktijk) dan nog zijn er gebieden waar we weinig mee te maken hebben, bijvoorbeeld de risicos van opwarming van het klimaat.

Opwarming is permanent. De naald zal niet vanzelf terugveren.

Hoe verwerkt u de informatie dat “Een op de zes soorten bedreigt wordt door de opwarming van de aarde“. Afgezien dat het onzin is, klinkt een op de zes als een acceptabele schade. De melding lijkt te impliceren dat het daar bij blijft. In wezen in de boodschap “Het valt wel mee”. U weet niet dat visstanden soms met 90% zijn teruggelopen, dat miljoenen hectaren bos (niet eens tropisch) al is afgestorven, dat insecten, vogels, vissen, kleine zoogdieren overal onder druk staan, niet eens vanwege het klimaat, en dat er niet te vergeten honderd duizenden mensen per jaar overlijden aan het gebruik van fossiele brandstoffen, door astma, autobranden, kanker enz. enz.

Het proces lijkt meer op een lawine

Uw brein helpt echter ook een handje. Want wat het niet wil is een of ander bericht waar iets mee moet. U heeft uzelf geleerd om uw dagelijkse dingen te doen en als er iets tussen komt zal uw brein een reden verzinnen waarom dit of dat niet nodig is. Het zal zelf de gedachte creeren “Een op zes? So what?”. Daarbij wordt u nog gestuurd door uw positie tav het nieuws. U leest het of hoort het ergens. Gaat het u wel iets aan?

Opwarming van de aarde is op gegeven moment niet meer te stoppen. Dan treed een mechanisme in werking dat alles wat zuurstof ademt op de kleinste dieren na zal uitroeien.

Het genoemde artikel is overigens nog op andere manieren misleidend. Het zegt dat als we een opwarming van 4.3 graden krijgen we een op de zes plant- en diersoorten zullen verliezen. Dream on. Ten eerste blijft het niet bij 4.3, omdat 4,3 graden een situatie creert waarbij verdere stijging tot wel 12 graden onvermijdelijk wordt. De consequentie is dat niet 16% of 1/6e maar 90% van alle soorten, planten en dieren, zullen verdwijnen. En daar horen we zelf bij.

CO2 die we in de atmosfeer brengen is als inkt in een zwembad, je drupt het er makkelijk in, maar haalt het er alleen door elke druppel te zuiveren weer uit

U kunt zich veel verbazing en onverschilligheid besparen door dit feit in te nemen : Als we niet ons uiterste best doen om 1. Fossiel gebruik te stoppen. 2. Landbouw praktijken fossil vrij te maken 3. Planten en dieren in de rijkste varieteit en aantallen te laten groeien. 4. Verdere directe interventies te doen, zal de mensheid het niet redden.

Andere wetenschappers (aan het MIT in Boston) verwachten dat door het gebruik van fossiele gifstoffen in de intensieve landbouw, over 10 jaar 50% van alle kinderen autistisch zal zijn. Gezond verstand wordt dus snel zeldzamer. Dit probleem kunt u ook aanpakken via de bovenstaande doelen

U  kunt beter niets lezen, maar alleen steeds opletten wat er om u heen gebeurt, en als u kans ziet om iets te doen dat onder de bovenstaande vier punten valt, dat te doen. Zo ontwikkeld u uw gezond verstand, en beschermt u uw gezondheid en dat van uw kinderen, zonder dat u pessimistisch of onverschillig hoeft te zijn.