Wetenschappers Vinden Het Wiel Uit

In het zeelaboratorium van de Hogeschool Zeeland in Vlissingen wordt onderzocht of het afval van viskweek te gebruiken is als meststof voor algen, die vervolgens weer als voer voor vissen kan worden gebruikt.

"De spiksplinternieuwe algenkweekreactor steelt echter de show.
Door zo’n 20 meter transparante, plexiglas buizen stroomt langzaam een
bruinig goedje: zeewater waarin kiezelalgen, of diatomeeën, groeien.
Afgelopen maand werd het ingenieuze ontwerp, bedacht door milieuchemicus
Michiel Michels, officieel in gebruik genomen.
"

Zeer ingenieus, ik heb op die manier algen gekweekt op mijn balkon. Misschien is het in de viskweek situatie rendabel te maken. Eens kijken of men dan gas gaat verbranden om aan de CO2 mest te komen.

Twee dingen zitten me wel dwars aan dit soort ‘nieuws’. Ten eerste hoeft men zich slechts af te vragen wat vissen in zee eten, en men snapt dat hier het wiel opnieuw wordt uitgevonden.Ten tweede zou ik liever zien dat de stervende oceanen worden beschermd en hersteld in plaats van de eeuwige misplaatste hoop op een technische oplossing. Aan de andere kant worden vissen in fishfarms momenteel hoofdzakelijk gevoed met vismeel van bijvangst, een bepaald ironische praktijk (‘Ben je geen zalm? Dan maken we wel zalm van je!’), een soort geforceerde voedselketen, dus het zou enorm helpen als dit niet meer hoeft. In het algemeen zijn de economische afwegingen compleet misplaatst omdat onze economische omstandigheden zeer fragiel en grotendeels een fantasie zijn.  De focus moet liggen op low tech low energy input voedsel productie.

Noem het re-innovatie..

Dezelfde problemen worden met algen kweek steeds opnieuw ontdekt en opgelost : 1. licht (te veel/ te weinig) 2. Zuurstof productie (waar moeten we het laten). 3. Vervuiling van de buizen waardoor licht inval wordt gereduceert (bestaan patenten op). 4. CO2 bron? Waar halen we het vandaan.. Maar aangezien steeds meer onderzoek op commerciele basis gebeurt, is het niet langer belangrijk of het bijdraagt aan de wetenschap, maar of de derde geldstroom denkt dat er nog een patent uit te slepen valt.

Leave a Reply