Voorbeeld Grootschalige Eco Restaurtatie

Er groeit momenteel een exodus vanuit het afrikaanse binnenland omdat de mensen niet weten hoe ze het land productief kunnen maken. Deze mensen komen in de sloppenwijken van de grote afrikaanse steden terecht. In gevallen waar klimaat verandering de oorzaak is kan men aannemen dat dit proces tot onomkeerbare verslechtering van de bouwgrond leidt. De organisatorische uitdaging is groot, de essentiele factor, educatie, wordt onder andere door CAADP aangepakt.

Niet alleen betekent herwinning van braak liggende bouwgrond goed voor de bewoners, maar het betekent ook een toename in het vastleggen van CO2 uit de atmosfeer. Hieronder een voorbeeld van wat bereikt kan worden in bijna onbewoonbare arme gebied van het Loess plateau in China. Door middel van organisatie en voorschotten (in dit geval van de wereldbank). Het wordt uit de video ook duidelijk dat eigendom van het productieve land een sterke stimulans vormt, wat dat aangaat kunnen we in het westen nog veel leren.

Het is nodig om ook in Africa aan dit soort projecten te denken, de mensen zijn er toe te motiveren, en er is eigenlijk ook geen alternatief afgezien van opgeven. CAADP rapporteert ook over projecten in Ethiopie, Malawi, Kenya, Burkina Faso, Niger en Zambia waar bosbouw wordt gestimuleerd als onderdeel van de landbouw.

“In this way, a green cover on the land is sustained throughout the
year. These systems bolster nutrient supply through
nitrogen fixation and water conservation, and they increase the direct
production of food, fodder, fuel, fibre and income from products under
these trees."

Het effect van klimaat verandering laat zich ook gelden, aldus Diana Liverman van de Universiteit van Arizona.

"To use indigenous knowledge at this point, when the climate has
drastically changed, could be a challenge because it might not be able
to cope with the present realities of the phenomenon” 

Een woord van verstandigheid is ook op zijn plaats, met name als men de successen die bereikt worden met uit donaties betaalde kunstmest, die projecten geven een rooskleurig beeld, maar zijn slecht voor het bouwland en niet vol te houden als de olie te duur wordt.

Unless action is taken now, the impacts of climate change could
derail sub-Saharan Africa’s revitalised efforts to transform the
agricultural sector. “This could deflate the optimism this has created in achieving a uniquely African ‘Green and Rainbow’ Revolution,” said Sibanda.

Leave a Reply