Zonnepanelen tegen de Gevel

Veel mensen hebben geen dak om panelen op te leggen. Tegelijk zijn er veel gevels die op het zuiden liggen en ramen die ongebruikt zijn. We hebben eens gekeken of het mogelijk was een zonnepaneel zelf buiten een van onze ramen aan te brengen.

Door het matglas is het paneel te zien dat aan een houten dwarslat hangt (en op het kozijn leunt)

Hierboven ziet u het experimenteel resultaat. Het is een 50 Wp Paneel dat we aan een dwarse lat hebben bevestigd. Deze lat is met metalen klemmen in het raam profiel aangebracht en vastgezet. Het paneel rust met zijn rand over de lat, en daarnaast hebben we voor de zekerheid twee touwverbindingen tussen de rand van het paneel en het kozijn gemaakt, zodat als het paneel onverhoeds wordt los gestoten het omgekeerd aan de touwen komt te hangen. Een standaard metalen klem om panelen op deze manier te bevestigen zou geen gek idee zijn.

Een klein 12 Volt paneel kan LED verlichting voor donkere ruimten in huis verzorgen

De stroom van het paneel komt binnen via twee aders die eenvoudigweg door de isolatie strip van het klapraam worden geleid. Een systeem met 12 volt verlichting kan zo worden ontworpen dat er altijd licht is, met of zonder accu (door combinatie met een adapter). Met accu is niet zo’n slecht idee omdat een zonnepaneel ook teveel stroom kan genereren die je later wel zou kunnen gebruiken.

Daar kan in principe ook een 220Volt snoer door van een buiten aangebracht micro omvormer. Een paneel dat stroom teruglevert via een stopcontact in de buurt van het raam is dus geen fantasie. Dan is/zijn het/de paneel/en wel groter.

Huurders kunnen door middel van klemsystemen tijdelijke installaties doen

De ruimte tussen ramen kan ook benut worden, al is deze soms wat smaller dan de 1 meter breedte van een 250-350 Wp zonnepaneel van tegenwoordig. De bevestiging zou dan direct op de gevel kunnen worden aangebracht, of er zou een klem systeem om het muurdeel tussen de ramen kunnen worden geconstrueerd.

Panelen tegen de gevel zijn niet optimaal op de zon georienteerd, dus de opbrengst is lager, maar soms is de ruimte er niet en dan het de enige manier om opbrengst te genereren. Nieuwe microomvormer systemen maken het mogelijk eenvoudig buiten alles op te hangen, inclusief panelen, met een kabel voor 220 naar binnen.

Deze string van 1500 Wp en 6,10 m breed heeft een output van ~7 Ampere, dat kan dus gewoon via van de groepen naar de meter. De rode kastjes zijn de omvormers. Systemen met 1 omvormer per paneel zijn er ook. Het afschermen van de muur vermindert windkoeling in de winter en beschut tegen de zon in de zomer.

Micro omvormers tegen een dak