Duurzaam of Niet Duurzaam : Slow Energy

Wat is duurzaam? Als je het klimaat probleem begrijpt dan is geen enkele energie bron die broeikas gassen voortbrengt duurzaam. Met dit criteria kunnen we bijvoorbeeld de website Slow Energy eens onder de loep nemen. De site heeft de volgende nieuws items:

GasTerra test brandstofcelketel in woning voor decentrale stroomopwekking Niet Duurzaam

Eerste zonnepanelen op perronkap van station Utrecht Centraal geplaatst  Wel Duurzaam

Bedrijven op de Amsterdamse Zuidas uitgedaagd om 3000 zonnepanelen te plaatsen binnen één jaar Wel Duurzaam

Restwarmte van het Universitair Medisch Centrum Groningen gaat 1700 woningen verwarmen in de omgeving van het ziekenhuis Niet duurzaam (wel besparend)

Stadsverwarming
Purmerend (SVP) gaat snoeihout uit Nederlandse bossen gebruiken om de
bewoners van Purmerend te voorzien van decentrale duurzame warmte
Zeker niet Duurzaam

Vaessen Industries legt laatste hand aan de plaatsing van 25.000 zonnepanelen op daken van 5 fabrieken in Dilsen-Stokkem Wel Duurzaam

Tweede Kamer wil dat minister Verhagen onderzoek doet naar plaatsing van zonnepanelen op geluidsschermen langs snelwegen Wel Duurzaam

Provinciale Staten van Gelderland wil biogasfabriek in de Achterhoek Niet Duurzaam (reduceert amoniak uitstoot?)

Cofely Energy Solutions en De Groene Groep sluiten overeenkomst om decentrale duurzame energiecentrale op te richten Niet Duurzaam, onderdeel van mega energie bedrijf Suez (13,6 miljard omzet)

Onderwaterturbines in rivieren Wel Duurzaam

Volgens SER blokkeren gemeenten duurzame plannen in Gelderland Niet duurzaam "Ook stelt de raad (SER) dat de provincie veel te ambitieus is in het streven naar CO2-reductie"

Vanaf 2011 100 miljoen beschikbaar voor nieuwe duurzame energie-subsidies Wel Duurzaam

Smart grids zijn nodig voor decentrale duurzame energie Niet Duurzaam

Van de 12 recente items zijn 7 niet duurzaam, een score van 41% . Biogas projecten hebben zeker zin, maar het is misschien beter als de amoniak wetgeving wordt herzien zodat beter van deze schoon (H20 N2) brandende brandstof gebruik kan worden gemaakt. Nu worden nitraten omgezet in methaan, dat bij verbranding CO2 genereerd.

Slow Energy neemt geen standpunt in mbt de nieuws items, iets dat men toch mag verwachten. Als een site dat niet doet is het een doorgeefluik, iets dat in een wereld die nog niet door de olie en kolen en gas industrie wordt geregeerd volstrekt niet helpt.

Leave a Reply