To our Podcasts

Financiering Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn flink in prijs gedaald. Toch is het nog steeds een flinke investering. Bestaande leningen hebben vaak een hoge rente. Zijn er nog andere opties?

U kunt uw paneel aanschaffen door ‘zonleningen’ af te sluiten bij vrienden en bekenden. Dit zijn kleine zogenaamd ‘onderhandse’ leningen (dwz er komt geen notaris of bank aan te pas). Elke lening heeft een vaste waarde van bv. 100,- Euro of 500,- Euro en volgt een standaard contract (net als bij de notaris). Voor elke lening geldt dat u tot u deze lening aflost en/of jaarlijks rente betaald. Deze hangt af van oa de verwachtte opbrengst van uw panelen, van het bedrag dat u wilt lenen en van wat een aantrekkelijke rente is.

Stel u leent op deze manier 2000,- Euro in leningen van 100,- Euro van vrienden en bekenden, met een rente van 4%. Dan zult u elk jaar aan 20 mensen 4,- Euro overmaken. Het kan ook dat u zelf 1000,- Euro investeert en 2 keer 500,- Euro leent, dan keert u jaarlijks 20 Euro uit of u lost de lening af. Dit kan op elk gewenst moment aflossen, dan inclusief de rente over het jaar van aflossing.

Onderhandse leningen zijn weinig bekend want een notaris of bank verdient er niet aan. Voor de wet en de belastingdienst is zo’n lening verglijkbaar met een hypotheek. Dat betekent dat u wanneer u 2000,- Euro leent u deze verplichting kunt registreren bij de belastingdienst, waarna hij dezelfde voordelen heeft als een hypotheek, oa de hypotheekrente aftrek. Dit is omdat uw zonnepanelen gelden als woningverbetering, dus een investering in uw woning. Dat heeft weer als consequentie dat u de rente van uw inkomen kunt aftrekken. Dit maakt deze lening dubbel voordelig, u betaald 4% rente, maar effectief misschien maar 2%. Deze kosten worden makkelijk gedekt door uw zonnepanelen.

Als u op deze manier uw panelen wil financieren dan kunt u contact met ons opnemen via info@greencheck.nl . U kunt ook uw gegevens invoeren op de zonleningen.nl website (meedoen met pilot). Deze site is echter nog niet volledig functioneel. U kunt ook even bellen met 0644311561 naar Frits Rincker.

Deze manier van financieren is vaak ook voor bedrijven en scholen geschikt, en dan zijn er mogelijk voordelen in het kader van de Energie Investerings Aftrek. Daar willen wij u ook mee helpen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/1/8/greencheck.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399