To our Podcasts

De Nederlandse Batterijenfabriek

[update : Er is sprake dat Henk Kamp een Giga batterijen fabriek naar nl haalt]

Nederland houdt zich dood als het om de transitie naar hernieuwbare energie gaat. Op Europees en nationaal niveau wordt niet doorgedacht tav wind en zonne energie, voornamelijk door twee factoren, ten eerste de eigen gas lobby, ten tweede de (geopolitieke) ambities van de VS. VVDers en VVD ministers doen een dansje rond de linkse fracties die zelf maar zwakjes actie voeren voor meer duurzame energie. Hierdoor wordt onze economie geschaad, dwz de controle van Nederland over de eigen welvaart.

Historisch gezien is het geen nieuws dat monopolies en handelsposities en -overeenkomsten definierend kunnen zijn voor de ontwikkeling van een land. Deste zekerder de behoefte aan een product, deste veiliger en machtiger de producent, en Nederland heeft zich altijd verzekerd van een invloedrijke positie. De laatste eeuw was dit zeker het geval met de ontwikkeling van ons land als distributie hub voor fossiele brandstoffen en chemicalien. Royal Dutch Shell nam een deel van de wereldwijde olie productie voor zijn rekening. Koninklijke Vopak zorgde voor het vervoer, en zo kan men doorgaan over de bedrijven die onze natie zo welvarend maakten en vaak nog steeds maken.

Helaas blijkt dat men de prodctie van olie, chemicalien, plastic, etc. in Nederland en elders niet langer blindelings mag proberen op te voeren. Onze atmosfeer is al te ver met CO2 vervuilt om onze huidige evolutionaire lichting gezond in leven te houden, de gevolgen zijn overal op aarde waarneembaar. Het blijven toepassen van fossiel om meer producten te maken zodat meer mensen een in hun ogen welvarend leven kunnen leiden volgens de regels van de economie heeft het fundament onder ons bestaan verzwakt. Het is net als zoute pinda’s : Lekker tot je er teveel van eet, funest als je niks anders eet. De pinda boer heeft ons allemaal geleerd dat als we maar veel pindas eten alles goed komt, maar dat is niet zo, we gaan er kapot aan.

Logischerwijs zou men moeten zoeken naar een nieuw monopolie, of iig een product waarbij de vraag niet snel verdwijnt. Nederland heeft een superhaven die naast onze chemicalieen en fossiele brandstoffen ook de waardevolle producten vanuit Duitsland over de wereld verscheept. Mochten wij iets maken dat waardevol is dan kunnen we daar makkelijk de wereld mee veroveren. Waarom zou Nederland geen batterijenproducent van wereld formaat worden? Het zou de techniek zelf kunnen optimaliseren, het zou de grondstoffen makkelijk kunnen importeren, en vervolgens de batterypacks, power packs, wereldwijd kunnen afzetten. Waarom bloemen en tulpen met grote gas investeringen produceren en naar elke uithoek verhandelen, een hobby waar we op den duur niet veel beter van worden, maar niet producten maken die werkelijk waardevol zijn, zoals bv. batterijen. Accu’s van gezinsformaat , units voor de straat, wijk, stad om de verzamelde zonne- wind- en geothermische energie op te slaan zodat deze door een consument of producent benut kan worden wanneer het het beste uitkomt.

Duurzame stroom behoeft opslag, iets dat vrijwel zonder verlies aan materialen kan worden ingericht. Als een LithiumIon batterij van vandaag 10 jaar meegaat is het geen afval geworden, maak kan hij 100% worden gerecycled. Iets dat in de kosten kan worden meegenomen, dwz dat batterijen eeuwig functioneren. Welk land wil niet wereldwijd diensten op dit gebied aanbieden om zo de vruchten van productie over de hele wereld mee te pikken, wat we voorheen met bv. cocaine, koffie, tabak, en aardolie deden. Het eerste land dat betaalbare ‘eternal’ batteries op de markt brengt en zijn industrie inricht op het produceren en distribueren ervan, verankert zichzelf stevig in de onvermijdelijke vooruitgang richting hernieuwbaar, groen en duurzaam.

In tegenstelling tot het blijvend fossiel afhankelijk zijn, wat op allerlei niveau leidt tot verkeerde, pijnlijke en misschien zelfs fatale beslissingen is een keuze voor facilitatie van de toekomst op basis van zon, wind, wave etc. gelijk heilzaam en sterker makend. Heilzaam omdat we onze eigen behoeften kunnen bedienen (en tegen de onbetrouwbare fossiele markt beschermen) tegen een voordelige prijs, en sterker makend omdat we ons nuttig maken tov een wereld die de enorme potentie van wind, solar e.d. aanboort. In een wereld economie die de prijzen van deze oplossingen hoog houdt is er zeker plaats voor een land dat zijn subsidie richt op deze technologie en eigenlijk is Nederland daar een ideaal land voor.

Elon Musk in de VS bouwt een mega fabriek, simpelweg omdat hij niet ziet waar hij de auto batterijen voor zijn Tesla auto’s vandaan zou moeten halen tegn de tijd dat hij ze moet produceren. Die capaciteit is dus al besproken (en hij bouwt meer capaciteit dan er nu bestaat). Tesla maakt echter ook units voor huis- of bedrijfs- gebruik, die zeer robuust zijn, ze zijn namelijk kopieen van de vloeistofgekoelde/verwarmde batterijen die in de Tesla autos worden gebruikt, die honderduizenden kilometers snel ladend en ontladend over de wegen razen zonder kapot te gaan. Deze baterijen zijn ook 100% recyclebaar als ze uiteindelijk kapot gaan.

Elon Musk zal op gegeven moment een europese ‘Megafabriek’ bouwen, en dan is het voor Nederland te laat. Nu een ‘Batteryvalley’ starten, Phillips erbij halen, en bouwen die fabriek. Het is een absolute no-brainer. Het doel? Opslag voor huis gebruik concurrerent maken met afname van het net. Henk Kamp kan dan de kwakkelende ‘postcode roos’ (regeling voor plaatsen van panelen op afstand van eigen woning) oplappen om de weg vrij te maken naar een marktgedreven verbreiding. De bouw kan zelfs worden gefinancierd door consumenten die over een aantal jaar de opslag vooruit betalen om zo van de eigen aansluiting af te komen (waarbij een aansluiting per straat overblijft). Wie staan in de weg? De energie bedrijven en voorstanders van de energiemarkt, want het gebrek aan opslag geeft dynamiek aan de markt en houdt zon en wind opwekking problematisch. Maar hoeveel kiezers zijn dat? Dus wie stemt tegen?

Overigens moeten we niet te veel naar onze wetenschappers luisteren, niet als ze generaliseren zoals Fokke Mulder. Wetenschappers hebben natuurlijk ook een politieke mening. Als ze specifiek onderzoek doen naar een of andere techniek kunnen we de bevindingen toetsen en indien correct benutten. We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden, dan wel extreem te innoveren, veel patenten zijn al verlopen. Er is momenteel niet genoeg batterijproductiecapaciteit. Maak het eenzelfde omslag als de introductie van aardgas in de 50er jaren. Bedien Nederland, en de ervaring zal ons wereld producent maken.

Tesla factory

 

 

 

 

 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/1/8/greencheck.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399