Agoracentrische Technologie I : Vertical Farming

Het produceren van voedsel in de buurt van de gebruiker is een van de elementen van de Agoracentrische maatschppijmodel. Het bespaart transport kosten en water gebruik. Het zou zeker in droge gebieden met veel zon veel energie kunnen besparen. Het is niet gezegt dat een oplossing altijd high tech moet zijn, maar in steden die hun voedsel aanvoeren en onderzoeken of urban farming mogelijk is kan dit soort vertikale systemen een uitkomst bieden. Er is weinig fantasie voor nodig om het tot een 100% gesloten systeem te maken (als de zonnestraling wordt genegeerd), zeker als de mest (van de apen in dit geval) wordt gebruikt in de kas.

Vertical farming is not a new concept. Many people have proposed it, for vegetable and animals. Mr. Dickson wrote a book about a high tech approach.

Voordelen van vertical farming (bron)

   1. Productie Het Hele Jaar Rond
   2. Geen afval Water of Grondwater Vervuiling
   3. Minder Gebruik van Fosiele brandstoffen
   4. Benutten verlaten bouwerken
   5. Geen negatieve weersinvoeden
   6. Mogelijkeheid om zelfvoorzienende groeikernen te bouwen
   7. Benutting van afvalwater stromen
   8. Generatie van electriciteit door biogas fermentatie op basis van plantenresten
   9. Creert nieuwe banen
  10. Vermijd makkelijke overdracht van ziekten
  11. Herstelt het ecosysteem  

Meer architectonische wonderen hier


Naast Vertical Farming zijn is er ook de vertikale tuin, de begroiede wand. Deze bieden koeling door evaporatie in de zomer en een zekere isolatie door afscherming van de wind in de winter. Daarbij zijn ze laag in onderhoud en goed voor de standse lucht kwaliteit. Misschien niet meteen noodzakelijk in het agoracentrische model, maar zeker aanterkkelijk. Een zeer bekende ontwerper van dit soort tuinen is Patrick Blanc. De resulaten zijn vebluffend. Hieronder een paar impressies.

Leave a Reply