Op De Drempel van de Derde Wereld Oorlog

Al jaren leggen militaire analisten uit dat wanneer Zuid Korea in gevecht komt met Noord Korea, de VS zal/moet helpen. Ze zeggen ook dat omdat de VS al in gevecht is in Irak en Afganistan het gebruik van nucleaire wapens de voorkeur zal hebben. Deze dagen worden de stappen genomen om deze oorlog te beginnen.

China steunt Noord Korea met voedsel en brandstof. Het veroordeeld het gedrag niet. Wie verder kijkt dan zijn neus lang is ziet n dat Noord Korea de militaire basis is van China. Noord Korea ziet al enige tijd provocatie, en nu ook weer (omdat Zuid Korea het aangevallen eiland met meer manschappen bevolkt). Er komen gevechten, en de VS heeft 10.000 man aan de grens.

Er is geen reden voor de VS om Zuid Korea te steunen. Het is omdat de Noord/Zuid standoff een proxy is voor de VS/China relatie. Maar naast deze opzettelijke constructie (net zo’n mechanisme als dat leidde tot de eerste wereld oorlog) zijn er practische zaken die voor China een te groot risico vormen.

Als de VS een aanzienlijke vloot richting Zuid Korea stuurt (waar de aanwezigheid toch al groot was) dan kan het zijn da china zich gedwongen voelt eerder en directer te reageren. Het is onacceptabel om omsingelt te worden door een maritieme nucleaire dreiging. Het creert problemen mbt de brandstof toevoer die een vernietigend effect kunnen hebben op China.

Er zijn goede redenen voor de VS om China in de pan te hakken, dat is historisch gezien de gewoonte geweest als Azie opstond tegen het westen. De recente cooperatie tussen Rusland en China (directe valuta handel) en de cooperatie russen de Navo en Rusland op het gebied van het raketschild (een zet om het nucleaire evenwicht te herstellen) en het aflopen van het US/Russische nucleaire verdrag (getorpedeerd door dezelfde republikeinen die iran willen bombarderen en een wereldoorlog verwelkomen) vergroten het gevaar en linken alle landen aan elkaar. In feite zijn alleen landen uit de routes en met eigen energie voorziening souvereign. Nederland hoort daar (dankzij dom beleid) niet bij.

Vergis u echter niet. Als Noord of Zuid Korea een volgende aanval uitvoeren is de keten getriggered en zal het meest desastreuze conflict in de wereld geschiedenis zich ontspinnen. Het is niet duidelijk hoezeer Europa getroffen/betrokken zal zijn.

Leave a Reply