Geodkoopste Zonnepanelen Bij Urgenda

Stichting Urgenda biedt zonnecellen aan
tegen bodemprijs. Omdat de overheidssubsidie voor zonnestroom tekortschiet komt
er nu een particulier initiatief. Er zijn 10.000 pakketten te koop. Meer hier. Datashet hier.

De prijs per Wp is ongeveer 2.20 Euro. De website zonnepanelen.nl bied panelen aan voor 2.95 Euro per Wp. Dus Urgenda is voordeliger. Of het zo voordelig is als zou kunnen is de vraag. De prijs voor panelen schommelt rond the 1.30 per Wp, de prijs van inverters rond de .50 ct (en dat kan véél lager) en gezien de bevestigings materialen erbij zitten is het geen slechte deal.

Zonnepanelen zijn duur omdat fossiele brandstoffen nodig zijn voor de raffinage van mono kristallijn silicium (30% van de kosten). PV enthousiastelingen zullen zeggen dat meer investeringen in PV de prijs zal laten dalen, maar wat ze bedoelen is dat de mergae met het huidige proces door competitie zullen worden geminimaliseerd, de hele tijd zit de energie leverancier op de achtergrond te lachen. Anders gezegd, een zonnepaneel koopt zich energetisch vrij.

Men kan ook zonnewarmte gebruiken voor de raffinage van silicium (voorbeeld voorbeeld). Dan is de productie veel goedkoper en kan deze op grotere schaal plaatsvinden.

Leave a Reply