Zoek Het Probleem

Links ziet u de verwachtte voedsel output van de wereld waarbij innovatie en toenemend gebruik van fossiele brandstoffen wordt aangenomen. Volgens soortgelijke prognoses komen we in het westen net aan onze 1900 calorieen per dag in 2030.

Unidentified projects is eufemisme voor niet bestaande projecten

Rechts ziet u de verwachting voor de beschikbaarheid van fossiele brandstoffen door het EIA, niet het eerste de beste instituut. Voor alle gebruiken van olie wordt in 2030 een beschikbaarheid van minder dan 40% van het huidige niveau verwacht. Dat is wat met ‘piek olie’ wordt bedoelt.

Het is duidelijk dat er minder olie zal zijn voor de voedsel productie. De intensieve methodes gebruiken veel olie/energie, herbicides, pesticides, kunstmest, stoffen die ook naar het land getransporteerd moeten worden. Dit wordt zo lastig en duur dat het logisch is dat mensen op even productieve duurzame landbouw methodes zullen overstappen, uit noodzaak. Het probleem is alleen dat die transitie wordt begonnen met land dat zwaar verarmd is en doordrenkt van gifstoffen, land dat helemaal niet productief zal zijn.  De transitie naar landbouw met een laag octaan gehalte gaat dus gepaard met een instortende productie.

Wie gaat er verhongeren, hoeveel miljoenen zal dit treffen en liggen er al plannen klaar om hier mee om te gaan? Nederland is geen eiland. Als we deze situatie zien, waarom beginnen we niet vandaag met de omschakeling?

Leave a Reply