U Kunt Klimaatoverleg Niet Aan Anderen Overlaten

Het UNFCC overleg is zonder resultaat gebleven, of liever heeft hetzelfde resulaat als de COP15 in Kopenhagen vorig jaar. De VS verwijt China geen controle toe te laten mbt de emissies, en China schreeuwt het uit dat de VS zijn emissies met 75% zou moeten reduceren (per hoofd van de bevolking) om op het emissie niveau te komen dat China nu heeft. 

Het moet niemand verbazen dat deze overleggen mislukken, we zijn immers bijna bij COP16 zonder veel resultaat. Zulke centrale overleggen zijn ideal want iedereen wacht op de uitkomst, dus je kunt zonder veel inspanning elke actie in de wacht zetten. Dat is precies waar de VS het overleg voor gebruikt. 

Het is een wonder, en teleurstellend, dat Nederlanders zo laconiek zijn over de bedreiging van ons land, ons ecosysteem en (iets waarvan maar weinigen op de hoogte zijn) leven op aarde in het algemeen. Dat olie maatschappijen nog gewoon kunnen opereren in ons land en dat de bouw van kolen centrales zelfs maar overwogen wordt geeft blijk van suicidale zachtheid in de hoofden van een van de meest gelukkige bevolkingen op aarde. Het scenario is 2 graden of meer, en is nog steeds de limiet voor een beheersbare verandering. Waarom laat u dit voor u en uw kinderen beslissen?

Hieronder nogmaals een zeer ambitieus scenario, en ziet u de grijze band in de temperatuur grafiek? Wanneer beseffen we dat duurzaam het leven goedkoper maakt, noodzakelijk is en dat business as usual of graduele verandering GEEN opties zijn? We moeten een ASAP plan voor transitie bewandelen en vervuilende industrieen direct aan banden leggen. Wat hebben we nodig en wat is luxe? De VS kan niet in die termen denken. Vergeet de VS.

Leave a Reply