$1.45 Miljard, Een Zeldzame Investering in Komende Perpetuele Welvaart


Abengoa centrale in Spanje

In de nadagen van de petro dollar en terwijl we gelaten getuigen mogen zijn van het meest verkwistende en destructieve beleid dat de mensheid ooit heeft gezien doet de VS eindelijk iets goed. Na het sociale vangnet voor 20 miljard te hebben gekort, en vervolgens 20 miljard te hebben toegezegd voor de onbegrepen oorlog in Afganistan zal het nu een goed bedrag gaan uitgeven aan de technologie van Abengoa Solar, Inc. Solana, een spinoff van het spaanse moeder bedrijf ( het land waar in Abengoa een grote zonnethermische centrale staat), zal in Arizona een soortgelijke centrale bouwen. Met $1.45 Miljard kan men heel wat centrale bouwen, aangezien de CSP technologie de goedkoopst denkbare is.

Het maakt niet uit dat deze energiesoort in de VS is achtergesteld geweest, en dat de VS vele patent mogelijkheden heeft misgelopen. Wat telt is dat met deze $1.45 miljard eindelijk een investering wordt gedaan in schone productie capaciteit, een onuitputtelijke economische motor die dollars waarde zal geven in Arizona.

Alleen met goedkope energie kunnen mensen makkelijk waarde voor elkaar creeren. In de diensten sector de bouw odf de logistiek, zolang er energie is kunnen deze sectoren draaien. Investeren in schone energie is dus een investering in economische activiteit, een netto enabler die des te positiever is omdat er geen strategische afhankelijkheid ontstaat of vervuiling nodig is.

Hoe lang zal de wereld volledig van dit soort centrales afhankelijk zijn? Hoe lang zal de mensheid schoon energie produceren? Duizenden jaren, want fossiele bandstoffen zijn bijna op. Wie nog aan iets anders denkt is zelf een fossiel.

Leave a Reply