To our Podcasts

AD Meldt SER Akkoord waar niemand van weet

Het AD meldt vandaag dat er een akkoord is bereikt tussen een aantal partijen tav onze hernieuwbare energie ambities. Het SER overleg was breed aangekondigd als een manier om de bevolking te betrekken en het onze regering te laten informeren. Partijen als Greenpeace, Milieudefensie, VNO-NCW, Energie Nederland namen deel. Dit initiatief van EZ leek van begin af aan al een schijnbeweging van Rechts, wat gezien de manier waarop het gaat wordt bevestigd. Er is namelijk helemaal geen akkoord, dus het AD maakt zich schuldig aan tragisch slechte berichtgeving, en kent de feiten niet, aandeel duurzame energie is bv. 10%

"Met SER-voorzitter Wiebe Draijer praten zij sinds eind maart over een nationaal Energieakkoord. Dat akkoord moet er uiterlijk in juni liggen, maar lijkt nu eerder mogelijk"

Het is misselijkmakend dat we in een ‘democratie’ leven waar bedrijfsbelangen ongegeneerd aan tafel zitten, alsof dat de burgers in enige zin dient. VVDers zeggen dan "Dat is ook zo, de energie sector houdt alles draaiend!". De discussie gaat echter juist om de manier waarop en de energie sector wil het op de gebruikelijke desastreuze manier blijven doen, een waar Nederland en Europa alleen maar slechter van worden. De VVD ziet meteen kans de (geopperde) krimp te consolideren in het belang van fossiel.

Maar er is nog geen akkoord. de SER wil ook niks, de partijen die bij de SER aan tafel zitten (op uitnodiging van de SER) willen iets, en de belangrijkste partij die gewoon kolen en gas willen stoken en de meeste invloed heeft op EZ is Energie Nederland, want fossiele energie en geld zijn stilzwijgend synoniem.

Discussies over geld gaan fundamenteel over de allocatie van fossiele energie, over de verdeling en het gebruik van zn. Carboncredit. Daar wordt momenteel geen enkele rekening mee gehouden. Ok, u wilt iets veranderen, zou u dat mbv hernieuwbare energie kunnen doen?

Dit gevecht wordt alleen gewonnen als we alleen partijen met goede intenties aan tafel laten. Werken aan een probleem met inbraken in de buurt kan niet door de inbrekers het beleid te laten beinvloeden terwijl ze nog steeds willen doorgaan met inbreken "Minder sloten, dan deken de inbrekers dat er niks te halen is hihi..". Zolang de energie sector inzet op fossiel (ten koste van biomassa, kan hun dat wat schelen?) is het een kwaadaardige sector die niet alleen astma, kanker en dementie veroorzaken, maar ons land doen onderlopen en onze planeet een onoverleefbare richting induwen. Het is een aanfluiting van de democratie dat partijen die Nederland grote schade willen toebrengen het beleid mogen vormen.  

De carbon psychose. Er is geen sprake van een "budget", wel van een lethale dosis

De ondemocratische discussie gaat natuurlijk voornamelijk over geld, en dat is ook een puur punt van winst voor fossiel. We kijken tegen een enorme hobbel aan, deze week gepresenteerd als de ‘Carbonbubble’, maar in werkelijkheid reele fossiele schaarste. Die zullen we ondervinden omdat we decennia lang zijn weerhouden van een transitie weg van fossiel. Het is een voortzetting van de financiele crisis, maar nu onder het valse voorwendsel dat regeringen fossiele reserves in de grond zouden houden. Dat is nog nooit gebeurt, en kijk maar naar het SER overleg, onze regering wil dat ook niet. 

Nog 4000 jaar op deze manier en onze O2 is op. Het zal door sterven van de oceanen en verbranden en uitdrogen van bossen waarschijnlijk veel sneller gaan. 

Eens moet een simpele beslissing worden genomen, nl. dat we fossiel niet meer gebruiken, niet meer aanboren, opgraven, wegpompen. Dat moet een beslissing zijn omdat we zoals het plaatje hierboven laat zien zonder een rationeel besluit (geinformeerd door welvaarts overwegingen en niet door geld) als mensheid niet zullen overleven. De veranderingen en afstervingen zullen groter zijn dan in enige massaextinctie die onze planeet gezien heeft, en zuurstof zal er ook niet meer voldoende zijn.

Groei is niet nodig in een economie die welvaart als voornaamste doel heeft, want zo’n economie is volwassen

Fossiele brandstoffen zijn gif, en onze planeet heeft reeds een lethale dosis binnen. Alleen een harde push voor uitsluitend hernieuwbare energie in alle gevallen op alle plaatsen, in combinantie met een intelligente eco restauratie strategie kan ons nog redden. En dat maakt de SER eigenlijk irrelevant. 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/1/8/greencheck.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *