To our Podcasts

Schadelijke Belangenverstrengeling

Duurzaamheidnieuws meldt dat volgens een analyse door Health and Environment Alliance (HEAL) de gezondheids zorg kosten ivm kolencentrales 42,8 miljard Euro per jaar bedraagt in Europa. $42,800.000.000 Euro per jaar. Hoeveel banen zou het kosten om van de kolencentrales af te gaan? Is dat de reden dat longartsen nu pas met een protest tegen roken komen, en niet toen iedereen het nog deed? 

Wie veel warmte nodig heeft voor de bedrijfsvoering zou eens moeten kijken naar Ultra High Vacuum panelen van RSB Energy (bron)

TNO wist ons recent te waarschuwen voor een ‘te snelle’ transitie, pleitend voor een solide fossiel-gebalanceerde overgang. Maar het onderzoeks instituut blijkt tegelijkertijd een grote geldstroom te hebben aangeboord door voor Shell onderzoek te gaan doen naar Aardgas in het kader van diens ‘Gastransitie’ strategie.

"Verhaal TNO onjuist en misleidend" (Martijn Blom en Frans Rooijers)

In het stuk waar de quite hierboven uit komt verwerpt Martijn Blom en Frans Rooijers de schattingen van TNO tav de fossiel afhankelijkheid van belasting baten. Hij stelt dat belastingen voor het grootste deel niet kijken naar de oorspong van energie. Dat alleen de gasbaten overblijven. Helaas herhaalt hij daarna het mantra "We gaan alle gas verkopen" en "We hebben gas nog lang nodig" wat pertinente onzin is als je het niet wil.

De economische waarde van gas, de waarde als grondstof en productiemiddel, moet als we van gas afwillen vervangen worden. Dat kan met behulp van het resterende gas. Dat kan niet als het gas inderdaad uiteindelijk op is. Wederom zien we dat waneer we ‘economische’ belangen slikken als onaantastbaar we het eigenlijk hebben over fossiele belangen.    

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/1/8/greencheck.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *