Energie Opslag, De Gamechanger

Grote energie bedrijven voelen steeds effecten van de mensen die zelf stroom en warmte opwekken. Het systeem waarbij electriciteit centraal wordt gegenereerd kalft af, en daarmee de macht van de energie bedrijven. Het is als een broodbakmachine revolutie die de grote bakkerijen overbodig maakt.

Het probleem:Opwekking volgt vraag niet.
(bron

Men mag zich verbazen over de afwezigheid van de grote centraal opwekkende bedrijven als het gaat om geinstalleerde zonnepanelen, maar daar komt men van terug als het daagt dat decentrale opwekking echt de vijand is van centraal. Het is een waarheid die alleen te verhullen is zolang de groei in de sector bescheiden is. Nu Denmarken gisteren nog 93% van de gebruikte stroom met windmolens opwekte komt het moment dichterbij dat hernieuwbaar de genadeslag gaat uitdelen, althans waar de sector lobby-voet aan de grond heeft gekregen. In het plaatje hierboven is eenvoudig te zien dat beide pieken in vraag, die tijdens de lunch en rond het avond eten, makkelijk onder de PV productie curve passen. 

Avondverbruik is beter gedekt door wind dan door zonnepanelen. Opslag van stroom maakt CO2 uitstoot in de avond overbodig.

De barriere is energie opslag. Wanneer mensen energie kunnen opslaan, met name electriciteit, dan wordt het net minder belangrijk. Zelf hebben we bijvoorbeeld een LED verlichting met bijbehorende accu en zonnepaneel al een week draaiend. Er is geen stopcontact meer nodig. Op grotere schaal betekent dat dat vooral consumenten (die relatief weining stroom nodig hebben) door het installeren van accus van het net kunnen afhaken. Dat betekent dat hele wijken en steden op den duur van het grid afgaan.

Wie die trend doorrekent snapt dat er geen geld meer komt voor een enorm Europees stroom netwerk. Accu’s zijn ten slotte ook te vervoeren! Ook het smartgrid wordt minder urgent, want accu’s in het net worden meestal gebruikt voor ‘load balancing’ en ‘peak shaving’, dwz zorgen dat de output van centrales niet teveel hoeft te varieren. Met genoeg lokale opslag wordt het netwerk een hachelijke investering.

Duitsers zouden kunnen 830,- Euro/kWh ontvangen voor energie opslag voor installaties onder de 30 kWp. Budget is ~51 mln (bron

Duitsland begrijpt dit, het probeert energie opslag te subsidieren, ook al lijkt dat nog niet helemaal te lukken. Het heeft indertijd zogenaamde feed-in regels gemaakt (olv Herman Scheer) zodat levering aan het net vrij werd voor iedereen. Daardoor is voor het zelfde geld vijf keer zoveel zonnepv geinstalleerd in Duitsland dan in nederland onder SDE en SDE+. 

Accu’s

Batterij technologie is meer dan honderd jaar oud. De lood zuur batterij was niet de meest geavanceerde indertijd, maar op een of andere manier lukte het deze prevalent te maken. Tot voor kort werden deze nauwelijks gerecycled, terwijl dat perfect kan, als een accu kapot gaat zitten alle nodige bestanddelen er nog steeds in. Een prijsvraag of wettelijke verplichting voor een 100% recycle bare lood accu zou geen gek idee zijn.

Meer over electriciteits opslag 

Natuurlijk zijn er andere batterij typen, zeker als ze niet bedoelt zijn voor in een auto. Dan kunnen ze minder zwaar zijn en groter. Niemand kan het wat schelen als er een accu ter grote van een wasmachine in de kelder staat, of het nu voor eigen zonnestroom is of voor die van de buren. Edison batteries zijn ideaal. Ze gaan extreem lang mee en er komen geen giftige dampen vanaf. Nickel-zink accu’s lijken ook interessant.

Leave a Reply