To our Podcasts

Trouw snapt het niet..ofwel Geld is het Slijk der Aarde..

De Trouw kopt vandaag "Miljardenoverschot voor Saudi-Arabië", Saudi Arabie vangt miljarden door de olie export bij de huidige prijzen, de arabieren glunderen. Dat doen ze zeker, al sinds daar voor het eerst olie werd gevonden. Ze verkopen iets dat iedereen (na een eeuw opbouw van de afhankelijkheid) hard nodig heeft. 

De inkomsten komen in 2012 met 330 miljard dollar, voornamelijk oliegeld, ver uit boven de uitgaven van 227 miljard. De regering had voor dit jaar overigens een bescheiden overschot verwacht van 3,2 miljard dollar.

Waar gaat dit stuk over? Over de ongelijke transactie tussen de olie leverancier en degene die het geld in omloop brengt. Zoals hierboven (quote) te lezen is heeft Saudi Arabie dit jaar $3,2 Miljard overschot. In totaal zijn de inkomsten uit olie $227 miljard. 

Geld in zijn meest tastbare vorm, zonder productie waarde.

Nu is een vraag die niemand zich stelt : Wat hebben de Saudi Arabiers aan die $227 Miljard? Uw antwoord is misschien dat ze hiermee producten kunnen kopen op de wereldmarkt. Dat is zeker, maar hoe worden die producten gemaakt? Met olie uit Saudi Arabie. Dus als Saudi Arabie 50 Mercedessen bestelt in Duitsland dan krijgt het via een omweg zijn geld terug, bv in de logistieke kosten van staal, de auto’s en onderdelen. Saudi Arabie kan het geld helemaal niet uitgeven!

Vaten olie in hun enige vorm, niemand kan produceren met ‘virtuele olie’

Saudi Arabie is rijk als het al zijn geld ook kan besteden. Dat zal het echter nooit doen want met dat geld komen de mensen terug in Saudi Arabie om meer olie te kopen! Dit is omdat geld voornamelijk dient als distributie middel voor olie, kolen en gas, en in relatie met die brandstoffen in omloop wordt gebracht. Er is de laatste tijd dus $227 Dollar gedrukt, in de VS, deze zijn nu in Saudi Arabie aangekomen, en daar verdwijnen ze het liefst, of (maar dat is marginaal) Saudi Arabie neemt een deel van de wereldproductie in als eigendom.

Olie van de Anglo-Persian Oil Company, later snel omgedoopt to BP 

Iran heeft dezelfde situatie nu het zich met goud voor olie laat betalen. Dat is nu iets nieuws, maar was onvermijdelijk toen de wereld nog een goudstandaard had. Iran kon na enige tijd leveren de Ponden in London omruilen voor goud en zilver, en met een schijnbaar ongelimiteerde oliestroom zou al het goud van de wereld al snel in de olie landen terecht zijn gekomen. Deze zouden het niet uitgeven om dezelfde reden waarom Suadi Arabie het geld niet allemaal zal uitgeven, het komt toch terug voor meer olie!

Meer olie, meer motoren, meer mensen 

De geschiedenis van ons monetaire systeem heeft pas moeten houden met dat van de olie productie en utilisatie. Economische theorie heeft als enige doel het optimaliseren van de utilisatie van fossiele brandstoffen, het is de huisreligie van de fossiele industrie, daarom faalt deze momenteel zo enorm. De man op de foto uit 1912 oid leefde in een wereld met een paar auto’s meer electrisch dan verbrandings, de Diesel motor liep nog op plantaardige olie, zoals de bedoeling was. Maar al snel zorgde de welvaart groei die gebaseerd was op petrochemie en gebruik van de brandstoffen in motoren voor een expansie van het aantal consumenten. Dat is wat we noemen ‘Economische groei’. De rem ging er plas echt af toen Nixon de goudstandaard afschafte in 1971. Dat maakte het mogelijk de toevoer van olie te reguleren via de kredietverstrekking, en een onevenredig groot deel naar de VS te trekken.

Toen de olie producerende landen dit door kregen ontstond de olie crisis, met de ‘autoloze zondag’..gek, 1973! Dit werd op twee manieren opgelost, ten eerste steeg de prijs van olie met ~10 dollar, dwz de producerende landen konden als ze wilden een groter deel van de productie kopen.  Iets anders wat gebeurde was dat Israel nucleaire wapens kreeg, afgezien van de Mubaraks en andere vazallen van de VS had het Midden Oosten nu een man met de hamer in hun midden. Waarom zou de VS ooit kernwapens geven om een strook woestijn 22,070 vierkante kilometer te verdedigen?

Hierboven doet John Perkins uit de doeken hoe banken en regeringen vervolgens nog allerlei trucs kunnen uithalen om zoveel mogelijk olie, kolen, gas en andere zaken uit de markt te slepen. Het eind van de goudstandaard was het begin van de Petrodollar. De deal? Het Huis van Saudi Arabie werd intact gelaten in ruil voor al hun olie in de handen van de banken van de VS! Niet de regering, maar de federal reserve bank, die tenslotte de dollars in omloop bracht. Natuurlijk is het verhaal van een persoon niet zeer betrouwbaar, maar het is een Realpolitik logisch verhaal.

Faisal of Saudi Arabia. Toen de britten vroegen of ze olie mochten boren was de eerste reactie "Nee, dan worden we rijk en daar komen alleen maar problemen van." (Laurence of Arabia derde van rechts)

Dus als de Trouw u doet denken dat Saudi Arabie nu rijk is met een overschot van 3,2 Miljard dollar, missen ze de velen triljoenen die ze nooit gebben gekregen. Dit maakt overigens de VS de hoofdveroorzaker van het klimaatprobleem, want het was het gemak waarmee olie dollars de wereld veroverden die de consumptie expansie zo dramatisch maakte. Dan is er Ronald Reagan die het Charney rapport negeerde, en Clinton medewerker (en Bush, en Obama) Larry Summers die de internationale balans van de VS losliet en staatsobligaties als warme broodjes over de wereld liet verkopen (voor meer dollars, meer olie)..

Heeft u energie om te zaaien oogsten bakken als u het laatste koekje al op hebt, of kunt u beter beginnen als er nog voor een paar maanden voorraad is? 

Er komt een dag dat deze deal instort of dat de VS vindt dat Europa het maar alleen moet rooien. Misschien is die al gekomen, iig verbiedt de VS handel met bv. Iran, terwijl Duitsland die wel drijft, met oa goud. Al deze complexiteit is nergens voor nodig als we een push maakten voor maximale hernieuwbare capaciteit, en als u aanvoelt hoe fragiel deze situatie in wezen is snapt u misschien dat wij vinden dat we onze huidige beschikking over olie moeten beschouwen als een kans om ons met hernieuwbare energie te onderstutten. Wordt de toevoer gereduceerd dan is dat niet meer mogelijk tot we hernieuwbare energie bronnen kunnen produceren op basis van hernieuwbare energie. Is dat punt bereikt dan woont iedereen in Saudi Arabie. 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/1/8/greencheck.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *