To our Podcasts

Van Enkel Glas naar Dubbel voor 3,- Euro?

Veel oudere appartementen hebben enkel glas. Vreemd genoeg isoleert enkel glas nauwelijks, glas geleid warmte vrij goed. Wie een berekening van de U waarde doet komt op ongeveer 5.7, de berekening is hier terug te vinden. De U-waarde moet zo laag mogelijk zijn, want het is een maat voor het warmte transport door een vlak. Vreemd genoeg wordt vaak gesproken over ‘minimale U-waarde’ alsof je het getal zou moeten maximaliseren.

"Het Bouwbesluit stelt als eis dat de U-waarde minimaal 4,2 W/m2K moet bedragen" (bron)

Hier moet waarschijnlijk maximaal 4,2 W/m2K staan..

Elders staat enkel glas vermeld met een U waarde van 5,1 en ‘Dubbel HR glas’ met een u-waarde van 2. HR glas, dubbel of drievoudig, isoleert voornamelijk door de lucht die tussen de ramen gevangen wordt. Vacuum (geen lucht) is nog beter, maar daar wordt heel moeilijk over gedaan. Het glas heeft een R-waarde van 0.005, de lucht (1 cm) van 0.18. De R-waarde moet juist maximaal zijn want dat is de warmte-weerstand van een materiaal. De R-waarde wordt opgeteld en dan omgekeerd, om zo de U-waarde te krijgem (lekker complex).

Aangezien lucht niet al te duur is loont het misschien de moeite extra luchtlagen aan een raam toe te voegen, dat principe kennen we van voorzetglas. De effectiviteit ervan is echter verbazend. De U-waarden vergeleken.

Overgang binnenlucht (0,13) + glas (0,005) + overgang buitenlucht (0,04) =

R 0,175 -> 1 / 0,175 =  5,7 (U waarde)

Voeg een extra laag lucht toe en het wordt 

Extra lucht (0,18) +Overgang binnenlucht (0,13) + glas (0,005) + overgang buitenlucht (0,04) =

R 0,355 -> 1 / 0,355 =  2,81 (U waarde)

Dat is de U-waarde van dubbel glas. Voeg je nog een laag van 1-2,5 cm toe dan zit je bijna op een u-waarde van Dubbel HR ++ glas (~1,9). Dit geeft aan hoe effectief een voorzetraam kan zijn. Je stookt bijna de helft voor hetzelfde raam.

DIY

Een inspectie van de enkele raamkozijnen laat zien dat er twee mogelijkheden zijn voor het aanbrengen van een luchtlaag, het eerste in het raam (onder en boven) waarmee een laag van 1 cm gemaakt kan worden. 1 cm is beter dan 2,5 cm omdat de lucht dan minder kans heeft om te circuleren. De tweede laag is die tussen de sponning en het kozijn zelf, een afstand van naar keuze 2,5 tot 4 cm. Waar bevestiging lastig lijkt is makkelijk een lijst te maken mbv wat dunne houtjes (4,5 voor 2,7 meter)

Materialen 

Stel u wilt wel dubbel glas maar kunt het nog niet betalen. U kunt dan een voorschot nemen op het rendement, even een tijdje houtje touwtje, om dan met de besparing het echte dubbele glas te kopen. Wij kochten voor 2 Euro een rol transparant folie (5 m x 70 cm)en wat rolletjes plakband. Dat is genoeg voor 2 gemiddelde ramen. Het is belangrijk te zorgen dat het folie hermetisch aan het kozijn zit. Er mag geen koude lucht door gaan circuleren want dan is het effect nul. Je ziet het nauwelijks dus het is zelfs voor dubbel glas op zolder ed. een leuke besparing. Baat het niet dan schaadt het niet. Het effect in ons geval is direct merkbaar. Kosten totaal ~3 Euro voor 9 m2, HR glas is te krijgen voor 34,-/m2, dus dat is 303,- Euro bespaard.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/1/8/greencheck.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *