Vliegen Op Zonlicht met Solar Impulse

De avonturier Bertrand Piccard ontmoet in bovenstaande video de gebruikelijke deprimerende vragen, ongelofelijk eigenlijk hoe over het feit heen wordt gewalst dat deze man met zijn vliegtuig kostenloos naar elke plek op aarde kan vliegen. Brandstof is geen ondergeschikt deel van de kosten van luchtvaart,deste verder je wil deste meer het kost. Electromotoren zijn overigen ook nog een stuk onderhouds vrijer dan straalmotoren of turboprops. Het is overigens gewoon vliegen, en een vreugde voor een piloot.

De interviewer doet alof Bertrand een superman is omdat hij zijn hoofd wel 20 uur bij het vliegen kan houden. Alsof een commerciele lijnvlucht naar Sydney geen 23 uur of langer kan duren. De vragen lijken erop gericht te beadrukken dat niet iedereen dit kan, en daar is Bertrand het niet mee eens. 

"You can train for this..There are no Supermen or Undermen…You need to accept the taste for searching into the unkonwn, for getting out of the common assumptions, to accept the doubts and the question marks."

Dit is een voorbeeld van hoe duurzaamheid het leven goedkoper zal maken. De zon heeft geen eigenaar en er is geen bank die zonnekrediet verstrekt dat de piloot moet uitgeven om de zonnestralen te benutten. Zo werkt onze economie nu wel, we moeten geld verdienen of lenen om brandstoffen te kopen die we vervolgens verbruiken. 

Keer op keer terug naar de pomp, terug naar het werk, terug naar de bank, Een Sisyphus economie.

In alle opzichten is onze huidige maatschappij in een sadistische val gelokt waarin het fossiele brandstoffen nodig heeft en daardoor geen ruimte heeft om van die behoefte af te raken. Dit zal alleen maar erger worden, simpelweg omdat het olieeconomie paradigma aan het falen is. Wie een opleving verwacht op basis van een stimulus (injectie van olie krediet in dezelfde olie behoeftige maatschappij) en het lijden omarmd als een noodzakelijk kwaad mist de definitieve aard van het eind van goedkope olie.

De kostenreductie die het gebruik van eigenaarloze energie veroorzaakt kan oplopen tot 100% 

Simpelweg de koektrommel langzamer proberen leeg te eten biedt geen uitkomst als men niet weet hoe aan nieuwe koekjes te komen, het is slechts uitstel van executie. Juist daarom is er behoefte aan voorbeelden van de nieuwe welvaart, waarin een piloot een vliegtuig kan huren voor om het even welke reis, van Amsterdam naar Rome, door naar Kaapstad, dan naar Sydney. Zonder er eerst lang en hard voor te hoeven te werken.

Leave a Reply