Waarom gooide Liander de kosten van de aansluiting van Meewind opeens met 200% omhoog?

En waarom hebben kolen centrales geen aansluitkosten? Het is duidelijk dat het beleid van duitsland, waar iedereen van het netwerk gebruik mag maken, beter is dan een onbetrouwbare netbeheerder als Liander

bron

Zolang denetbeheerders de grootste klanten blijven beschermen komen we in Nederland nergens. Het gaat ten koste van de economie, want die draait veel goedkoper op hernieuwbare energie dan op kolen, olie en gas. De overstap naar hernieuwbaar heeft echter een aantal aspecten die totaal niet sporen met het huidige economische systeem. 

Energie en Geld, Carboncredit 

De energie geldstromen in de economie zijn zeer belangrijk voor banken omdat bijna elke transactie een energiecomponent heeft. Wie voor een product betaalt betaalt voor grondstof, arbeidsloon, kapitaal en energie. Als producenten en consumenten zelf energie op gaan wekken verdwijnen deze componenten en dus een hoop inkomsten uit de transacties, waar banken niet blij mee zijn. Maar het hele idee van krediet-verstrekking zou in een puur hernieuwbare economie anders werken.

Eindige productiecapaciteit, oneindige potentie 

Als er in een land alleen windmolens draaien die de lading dekken, hoe begin je dan iets nieuws met krediet? Kun je er fossiele brandstoffen mee kopen dan heb je in een keer extra productie capaciteit, en kun je gaan produceren. Maar als de energievoorziening gelimiteerd is door het hernieuwbare aanbod dan moet je eerst capacteit (windmolens) bijbouwen voor je meer energie beschikbaar hebt voor productie. 

Ook als je materialen in het buitenland koopt is het nu zo dat je de producent geld geeft waarmee hij de energie kan kopen om te produceren, zonder dat daarvoor enige voorziening getroffen hoeft te worden. Net als wanneer u met de auto naar Spanje gaat, u tankt gewoon wat u nodig hebt. Wat als we alle auto’s electrisch reden en net aan de capaciteit zaten, hoe kom je dan in Spanje? Ook als je geld hebt los je je ongematchte energie behoefte niet zomaar op. Geld zelf wordt iets van zeer onzekere waarde. De transitie naar zo’n situatie is een flinke.

Overvloed 

Het alternatief is om hernieuwbare energie in overvloed te maken, dus zoveel dat er altijd overblijft. Maar dan heb je daar al voor betaald, en komt bij het gebruiken ervan geen extra investering kijken. Stel er is een windmolen die voor tien huizen stroom kan leveren, maar er staan er nog maar vijf, dan kunnen de volgende vijf gewoon aansluiten, alleen de kosten van onderhoud delend?

Er is dus een groot verschil tussen de huidige economie die met ‘oneindige’ grondstoffen werkt en een die met hernieuwbare bronnen werkt. De capaciteit is met hernieuwbare energie bepaald door het landoppervlak, zelfs bij Aardwarmte. Lokaal gebruik is altijd optimaal itt gas dat van over de hele wereld wordt aangesleept. Het kan zijn dat landen zoals Spanje zich gaan toeleggen op het produceren van vloeibare energiedragers als LPG (methaan), methanol, en NH3. De vraag wordt dan : Waarom levert Spanje dat aan Nederland? Waarom niet? Het zal er waarschijnlijk op neerkomen dat nederlanders in Spanje centrales runnen voor Nederlands gebruik, of dat de economie naar het Zuiden verhuist, waar produceren dus makkelijker is. 

De kosten van hernieuwbare energie 

Het paradoxale van hernieuwbare energie is dat het welliswaar gemixed wordt, maar dat het alleen de fossiele leveranciers iets kost. De windmolen draait wel, maar de olie, kolen en het gas moet dagelijks worden gekocht en vervoerd etc. Zeker als de producie en consumptie niet op het zelfde moment plaatsvinden is dit een groot probleem voor de fossiele leveranciers, zozeer dat ze een heffing vragen zoals in Duitsland. Daar is zonnestroom in de zomer rijkelijk voorhanden en wordt dan vergoed aan de eigenaren van panelen. In de winter geven die dat geld uit aan fossiele stroom. Ze betalen er dus eigenlijk niet voor. Het is echter een probleem dat leveranciers zelf veroorzaken, aangezien ze blijven hameren op de onmogelijkheid van opslag. Het geheim van opslag is dat ze daardoor buiten spel worden gezet. Iemand met panelen die zijn wintergebruik kan opsparen in de vorm van Methanol, NH3 of Waterstof die hoeft geen aansluiting meer!

Dus Liander rekent drie keer zoveel en zorgt dat de molens er niet komen. Elke molen is een nagel aan de doorskist van centrale opwekking, zeker als mensen er wat beter geinformeerd over gaan denken. De huid wordt dus duur verkocht.  

Leave a Reply