Twijfel aan de Trias Energetica

Vaak wordt in de discussie over energie gerefereerd aan de Trias Energetica. Dit is een verzonnen volgorde waarin we als het gaat om energie het beste te werk kunnen gaan, althans dat is de veronderstelling.

Trias Energetica 

De volgorde is 1. Besparen, 2. Opwekking en 3. Nog eens efficientie, maar daarbij wordt bedoelt efficientie van de systemen, dus brandstof per kWh of Calorie output. 

Nemen we de punten als advies aan iemand die energiebewust wil zijn dan zien we het volgende: Punt 3 is voor de meeste mensen niet te beinvloeden is, dwz hoe efficient uw auto is wordt bepaald door de fabrikant en het model, maar doet die zijn best? Hetzelfde met een CV ketel, ook al kan het efficienter, u kunt hem niet efficienter maken. 

Punt 2 is goed advies, maar u bent overgeleverd aan de prijzen op de markt en de markt zelf, die nog steeds heftig tegen energieopwekken gekant is. Als voorbeeld : Kleine windmolentjes kosten bijna niks om te maken, maar als iemand dat doet verdwijnen ze na een tijdje van de markt, bv. de DonQi, een prima uitvinding uit Delft die in prijs omhoog schoot (2000 naar 8000 olv Shell) en nu eigendom is van Hidden RE Ltd (Zo heet het bedrijf echt). De ‘Wind Challenger’ maakt zich op voor een vergelijkbaar debacle, en er waren/zijn andere te dure windmolens voorbij gekomen.

Punt 1 is echter het advies waar het vaakst op wordt gehamerd, en dat is een beetje verwarrend. Ja, isoleren en besparen zonder verlies van nut of kwaliteit is voordelig. Het is echter geen antwoord op drie belangrijke problemen van dit moment. 

1. Fossiele Brandstof Wordt Steeds Vuiler

Om niet meteen te worden tegengesproken als we beweren dat de olie aan het opraken is zullen we maar zeggen dat deze steeds vervuilender wordt. Dat komt omdat het met allerlei kunstgrepen moet worden gefabriceert, de energie waarvoor gewoon uit de verbranding van de vuilste vorm afkomstig is. Dus Teerzand olie wordt met teer fornhuizen uit het zand gekookt en als stroop door grote buizen gepompt met enorme energie investering. Dus de uitstoot overhead van een vat olie uit Canada is hoger dan die uit Saudi Arabie kwam. 

Bron

Dus zelfs als je 10% efficientere motoren hebt is de vervuiling nog 10% hoger dan voorheen. Efficientie, besparing van brandstoffen, verhoogt het nut ervan, maar heeft op de schadelijke werking geen invloed. Het heeft ook geen invloed op de vraag of de brandstoffen ooit verbrand zullen worden, het antwoord blijft JA.

2. Het is geen antwoord op het Klimaat probleem

Ja als we zuinig zijn met gas, olie en benzine, dan doen we er langer mee, maar we verzegelen ook het lot van de mensheid : Uitsterven verzekerd bij de nu voorspelde 6 graden stijging. Je bereikt op dit gebied alleen wat uitstel, maar efficientie beperkt de uiteindelijke uitstoot niet!

3. Het Creert Geen Uitweg  

Als overlevenden van een schipbreuk op een bootje ronddobberen in de stille oceaan, wat is dan slimmer, al het voedsel ransoeneren en opeten, of het als aas gebruiken voor visvangst. Zuinig doen met koekjes in een trommel voorkomt niet dat deze leeg raakt zonder manier om aan koekjes te komen. Er is een enorme groep mensen die dit prima vindt, maar een normaal mens wil bij een dreigend tekort een backup hebben, anders is het zelfmoord.

Propaganda?

De Trias Energetica is verzonnen in een periode dat het klimaat probleem nog niet mainstream was, maar olie tekorten wel. Aangezien de feitelijke voorraad verbrandbare koolwaterstoffen en koolstof nog enorm is ging het meer om het volhouden tot de nieuwe voorraad gevonden was. Dat is nu ook het geval mbt de overstap van olie naar gas en terug naar kolen. Zijn we zuinig dan is die bottleneck (vanwege alle apparaten die vervangen moeten worden) het minst pijnlijk. Zelf opwekken prio twee maken zorgt dat het zo min mogelijk gebeurt. De Trias Energetica is een soort propagandamiddel van de gevestigde orde.

Trias Futurica 

Trias Futurica

Wie een toekomst zeker wil stellen kan de volgende prioriteitsorde hanteren : 1. Hernieuwbare energie opwekken. 2. Ecologie beschermen 3. Ecologie opbouwen.

1. Opwekken Hernieuwbare Energie 

Waarom komt efficientie in deze trias niet voor? Omdat de kosten van efficientie verbeteringen kelderen als het aanbod hermieuwbare energie groeit. Daarbij ondermijnt hernieuwbare energie en wat er mee samenhangt de rem op goedkopere efficientie maatregelen (dwz de huidige koolstof economie). Met duurzame energie kunnen duurzame energiebronnen worden gemaakt, met bespaarde energie kan geen besparingsmiddel worden gemaakt. 

2. Bescherming van Ecologie

De ecologie is alles wat leeft. Dat wordt serieus bedreigd door de opwarming, met name de oceanen. Deze moeten actief worden beschermt, en ook daar is hernieuwbare energie voor nodig. Beschermen is overigens iets anders dan met rust laten. Vechten tegen de huisige uitsterving is de enige optie, de natuur heeft geen antwoord op klimaat verandering en al was dat zo dan kan deze zeker wat hulp gebruiken! Daarbij kan ook naar de CO2huishouding gekeken worden. Als koeling goed is voor planten dan kan men daarmee vergroten van de Albedo motiveren, als de ecologische impact maar positief is. 

3. Opbouwen van Ecologie

De ecologie opbouwen is de derde tak, al het leven op aarde garandeert dat er een evolutionaire weg naar aangepaste soorten is. Laten we hem verschralen dan is die weg er niet. Voor deze opbouw kan hernieuwbare energie en technologie worden gebruikt, dus dat betekent niet geploeter op het land. Er is wel energie voor nodig en fossiele energie is voor dit doel gediskwalificeerd. 

Onze economie is een functie van grondstoffen, kennis en arbeid (energie) dus die vaart ook wel bij de Trias Futurica in tegenstelling tot de Trias Energetica die oproept te bezuinigen. Dat is overigens niet verwonderlijk, de proponenten van fossiel zijn momenteel gedwongen een sterfhuis constructie te promoten, dus puur minderen tot de afgrond, ze hebben immers alleen kolen en gas en worden bestreden vanwege de destructieve effecten op onze leefomgeving. Wie voor de Trias Futurica pleit kan zich beroepen op het enorme hernieuwbare potentieel, dat duizenden malen ons huidig gebruik is, en weet zich bovendien een voorvechter van het voortbestaan van de mensheid.

Leave a Reply