To our Podcasts

Gridfree Hacking

Uw pc gebruiken zonder stopcontact is eenvoudig. De netbooks en PC’s tegenwoordig gebruiken vrij veel stroom, maar de zon kan die prima leveren tegen een nog steeds dalende prijs. Heeft u een laptop of netbook dat op 12 Volt werkt dan is het het gemakkelijkst, maar desnoods doet u het via de omweg van 220 Volt.

Wat heb ik nodig

1. Een 12 Volt DC netbook of laptop. U kunt dit nagaan op de achterkant/onderkant van het apparaat. Daar is een plaatje te zien waarop staat welk voltage wordt verwacht.

2. Een plug die in uw PC voedings ingang past. Dit is soms het makkelijkst op te lossen door een multi adapter te kopen en de juiste connector uit het setje te kiezen.

3. Een accu. De kosten zijn rond de 3 Euro per AH, 1 AH = 1 uur voltage bij 1 ampere. Als uw netbook 2 ampere trekt (staat er op) dan kan een accu van 7 AH 3,5 uur mee. Dat is zonder dat er zonnestroom aan toe wordt gevoegd.

4. Een acculader. Dit zijn standaard dingen die verbazend duur zijn. Wat ze doen is zorgen dat de stroom van het zonnepaneel op een acceptabele manier in de accu terecht komt, en dat er geen stroom teruglekt via het paneel. Er zijn drie aansluitingen, voor accu, paneel en wat u van stroom wilt voorzien.

5. Een zonnepaneel. Het paneel moet 12 volt leveren. In de praktijk is dat meer, maar daar wordt door de acculader goed mee omgesprongen.

Solderen

Het enige dat u hoeft te solderen is het snoer waarmee u uw netboek aansluit. Hierbij moet u zeer goed letten op de polariteit, dus welk deel van de stekker de plus en welk de minkant is. De acculader fungeert doorgaans als tussenstation en heeft handige schroefklemmen. 

Aansluiten

Aansluiten is ook eenvoudig, accu aan de accu polen, paneel aan de paneel polen en uw netbook/laptop snoer aan de output polen. De accu’s zorgen voor het levelen van de spanning.

Duurzaamheid

Accu’s zijn niet duurzaam, maar kunnen wel gerecycled worden. Dus na een aantal jaren verstandig afvoeren. U kunt natuurlijk investeren in een kleine edison batterij, die gaat 50 jaar mee en bevat geen zuur.

Kosten

Kosten van deze opzet zijn 100 Euro. Het is in wezen een solar UPS. Deze opzet kan natuurlijk ook voor verlichting worden gebruikt.  

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/1/8/greencheck.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *